Hvorfor tilgængelighed?
For få år siden var det kun specialister, der talte om tilgængelighed. Sådan er det ikke længere. Tilgængelighed har siden 2020 været et lovkrav til offentlige hjemmesider – og fra 2025 gælder det også private virksomheder.
Der er al mulig grund til at stoppe op og stille det kritiske spørgsmål til sig selv
”Er vi tilgængelige?”.
Kort og godt handler tilgængelighed om ens hjemmeside er brugervenlig, hvad angår opbygning, farvekontraster, vedhæftninger, linkstrukturer osv.
Faktum er, at mange hjemmesider ikke lever op til de nødvendige krav om tilgængelighed. Op mod 15-20 procent af den danske befolkning oplever således vanskeligheder, når de besøger offentlige hjemmesider. Det handler ikke kun om personer med syns-, høre- eller bevægelsesnedsættelser, men også om mennesker med kognitive udfordringer, diagnoser, stressramte, personer med hjernerystelser osv.
Resultatet er, at websites og mobilapplikationer, der ikke er tilgængelige, ekskluderer en stor gruppe af befolkningen.
En vej til inklusion
Tilgængelighed går kort og godt ud på at sikre, at alle har lige muligheder for at bruge websteder og mobilapplikationer, uanset om de er offentlige eller private.
Den internationale standard for tilgængelighed WCAG flugter således direkte med FN’s Verdensmål og princippet „Leave No One Behind‟. Tilgængelighed er et direkte bidrag til den sociale bæredygtigheds- og inklusionsdagsorden.
Se hvad vi tilbyder:
Vi er klar til at hjælpe dig nu
Du aner sikkert ikke, hvordan I tager fat på arbejdet med tilgængelighed. Lad os hjælpe jer gennem processen.
- Vi tester nemt og enkelt jeres website og mobilapplikationer
- I får en rapport
- Jeres webbureau laver de nødvendige ændringer
Tag fat i mig, og lad os tage en uforpligtende snak:
Lisette Vilslev
CCO, DEIB Specialist
Email: lisv@specialminds.dk
Tel: 61 70 30 65
Dét I vinder med tilgængelighed
- I overholder loven – fra 28. juni 2025 gælder den også for en række private virksomheder
- 25 % flere vil have nemmere adgang til jeres hjemmeside og apps
- Højere brugertilfredshed, lettere navigering, der kan føre til øget konvertering
- Øget loyalitet I kraft af bedre brugeroplevelser
- Bedre SEO på Google, da der er sammenhæng mellem din løsnings tilgængelighed og din rangering på Google
Hvem skal være tilgængelige?
Offentlige institutioner og organisationer
Alle offentlige organer er omfattet kravene til de nyeste tilgængelighedsstandarder for websteder, applikationer, intranet og dokumenter. EU-lovgivningen har været gældende fra 23. september 2020.
E-handel
Hvis jeres virksomhed har E-handel, kan I være omfattet af den europæiske tilgængelighedslovgivning fra 28. juni 2025.
Transaktioner & Streaming
Hvis jeres virksomhed arbejder med e-handel, consumer banking, e-bøger, kommunikationstjenester eller streaming af medieindhold, er I med stor sandsynlighed omfattet af den europæiske tilgængelighedslovgivning pr. 28. juni 2025.
Seniorer som målgruppe
Med alderen oplever de fleste nedsat syn, hørelse og finmotorik, hvilket øger behovet for tilgængelige løsninger. Sørg for, at jeres digitale platforme er nemme at navigere på for alle aldersgrupper – ikke mindst seniorer.
Internationale websites udenfor EU
Har I forretning i fx USA, er der gældende krav til private virksomheder.
Nye websites
Skal I have nyt website, er der tid og penge at spare ved at indtænke tilgængelighed i starten af processen. Her undgår I at udvikle løsninger, som efterfølgende skal redesignes for at opfylde kravene.
Små virksomheder under 10 ansatte
Små virksomheder under 10 ansatte og en årlig omsætning under 2 millioner Euro er endnu ikke underlagt lovgivningen – men det anbefales – både for at nå en bredere målgruppe og for at sikre en bedre brugeroplevelse for alle.
Læs mere om vores samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen her:
Sammen med tekniske specialister fra IT-virksomheden Useit Consulting har Special Minds IT vundet et stort udbud. Vores IT-konsulenter skal de kommende fire år teste, om websteder og apps er tilgængelige
Læs mere om vores samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen her:
Digitaliseringsstyrelsen har udpeget Special Minds IT til sammen med Inklusio at sikre, at offentlige hjemmesider er tilgængelige for alle.