Socialøkonomisk virksomhed skal sikre digital inklusion i Danmark

Digitaliseringsstyrelsen har udpeget den socialøkonomiske virksomhed Special Minds IT og virksomheden Inklusio til at sikre, at offentlige hjemmesider er tilgængelige for alle uanset handicap.

Orla-og-Stein-Erik-underskriver

Op mod 15-20 procent af befolkningen i Danmark oplever vanskeligheder, når de besøger offentlige hjemmesider, viser undersøgelser. Fra og med 23. september i år skal det være slut. EU har besluttet, at alle offentlige websteder skal overholde kravene i Lov om webtilgængelighed.

Til at hjælpe med til, at det sker, har Digitaliseringsstyrelsen udpeget autismevirksomheden Special Minds IT og konsulentvirksomheden Inklusio. De to virksomheder har netop vundet et 18 millioner kroner stort udbud, hvor de skal stå for såkaldt ”Monitorering af websteders og mobilapplikationers tilgængelighed”.

– Vi er enormt glade for at have fået opgaven. Det er sjældent, at en socialøkonomisk virksomhed vinder et offentlig udbud som det her. Typisk er det langt større virksomheder, siger Orla Pedersen, udviklingschef i Special Minds IT.

Blind og autismeprofil

De to virksomheder skal over de næste år teste, om offentlige hjemmesider lever op til de krav, som der stilles til webtilgængelighed. Alle uanset syns- og hørebesvær, motoriske handicap eller læsevanskeligheder skal nemt kunne orientere sig på en hjemmeside uden at blive hægtet af.

Testene skal således udføres af it-konsulenter med autismeprofil i samarbejde med Inklusio, hvis indehaver Stein Erik Skotkjerra selv er blind.

– It-konsulenterne fra Special Minds IT har i kraft af deres autismeprofil en evne til at foretage dybdegående tests, overskue store mængder data og arbejde med en ekstrem høj kvalitetssikkerhed. Samtidig kender både de og jeg i praksis til de problemer, det giver, når hjemmesider ikke fungerer for alle, siger Inklusio-indehaveren, som glæder sig til at tage fat:

– Vi gennemtester hjemmesiderne og udpeger de steder, hvor fx overskriftstrukturen er uklar, tjekker om links er nemme at se, om læserækkefølgen er korrekt og om kontrastkravene for grafik er overholdt.

IT-konsulent glæder sig

Jens Peter Pedersen er en af de it-konsulenter, som kommer til at stå for den omfattende testopgave. Han har Aspergers og har i 20 år arbejdet med softwaretest. Han hoppede lynhurtigt på test af webtilgængelighed, da Special Minds IT for et halvt år siden tog fat på den opgave.

– Det tjener et vigtigt formål at gøre den viden, som vi hele tiden bruger på nettet tilgængelig for alle. De fleste tror, at det bare er blinde og døve, men alle har gavn af, at hjemmesider er opbygget logisk og overskueligt, siger Jens Peter Pedersen, der er certificeret Trusted Tester til netop test af webtilgængelighed.

Fakta om udbuddet og kontrakten:

Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Special Minds IT og Inklusio har en samlet værdi på 18 mio. kr. og en tidsramme frem til 31. december 2023. Digitaliseringsstyrelsen valgte Special Minds IT og Inklusio til løsning af opgaven, da de blandt de seks afgivne tilbud præsenterede den bedste kvalitet og det stærkeste team. Læs mere i dagens nyhed på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Om Special Minds IT og Inklusio

Special Minds IT er en socialøkonomisk IT-virksomhed, som er en del af Den Sociale Udviklingsfond. Special Minds IT hjælper bl.a. virksomheder med digitalisering, journalisering, test af software, dataanalyse, programmering og udvikling. Virksomheden ansætter hovedsageligt medarbejdere med autismeprofil. I dag har virksomheden 27 IT-konsulenter og afdelinger i både Aarhus og Aalborg.

Inklusio er en konsulentvirksomhed med adresse i Aalborg, der har mange års erfaring i rådgivning og test inden for webtilgængelighed og digital inklusion.

Læs mere om hvordan Special Minds IT og Inklusio arbejder med webtilgængelighed ›

For yderligere oplysninger kontakt:

Lisette Vilslev
Salgs- og marketingchef

Email: lisv@specialminds.dk
Tel: 61703065

Stein Erik Skotkjerra
CEO & Co-Founder, Inklusio ApS

Tel: 26 34 34 55
ses@inklusio.dk
www.inklusio.dk