Det sociale ”S” er mere end en god business case
Et stort netværksarrangement i Aarhus efterlader indtryk af, at virksomheders arbejde med S’et i ESG ikke længere behøver være en fluffy størrelse
Af Thorsten Asbjørn, journalist
Fotos: Jonas Søgaard for Erhverv Aarhus
– I dag vil vi gøre S’et målbart.
Så ambitiøst lød de indledende ord fra Poul Dalsgaard, da han for nylig bød velkommen til arrangementet ”Få inspiration til S’et i jeres ESG-indsats”, der blev afholdt hos Special Minds.
Mere end 100 deltagere var troppet op, og der var folk på venteliste. Virksomhedsejere og ledere samt andre, der er optaget af den sociale agenda.
– Det her er guld værd for os virksomheder. Vi arbejder målrettet med ESG og derfor også den sociale del. Nu kan vi begynde at lave beregninger på den samfundsøkonomiske værdi, når vi eksempelvis ansætter fleksjobbere, laver mentorordninger osv., siger Jette Schmidt Buch, HR-chef i energiselskabet AURA i Odder.
Penge og effektivitet i A-hjerner
HR-chefen fra AURA kunne sammen med de øvrige deltagere høre om, hvordan medarbejdere med autismeprofil ikke kun er godt for den sociale bundlinje, men også skaber værdi i kroner og øre. Kristian Steffensen, Head of Operations, TDC Net har indledt et flerårigt samarbejde med Special Minds IT, hvor IT-konsulenter med autismeprofil rydder op i store mængder kundedata for telekoncernen.
– For os er det her ikke blot en god business case, det er også en rigtig god historie, fordi vi i TDC arbejder målrettet med såvel vores sociale som miljø- og klimamæssige indsatser, siger Kristian Steffensen og fremhæver, hvordan en database med ufuldendte data på 270.000 kunder, bliver opdateret og organiseret på effektiv vis.
– IT-folk med autismeprofil motiveres af det gentagne arbejde, hvor deres evne til at arbejde repetitivt kommer i spil. Det betyder, at vi får løst opgaven bedre end andre havde kunnet, siger Kristian Steffensen.
Beregner på scenen
I TDC Net har de hidtil kunnet lave enkle beregninger, der viser den sparede tid og øgede optimering af forretningsgangene ved den igangværende oprydning i data.
Men nu kan de også få konkrete tal på den samfundsøkonomiske værdi ved at samarbejde med en socialøkonomisk virksomhed som Special Minds IT. Til arrangementet trådte Benny Christensen fra Grow nemlig op på scenen og præsenterede det nye gratis værktøj ”Den Sociale Bæredygtighedsberegner”.
– Når virksomheder arbejder med en social bundlinje, er det vigtigt, at den kan beregnes. Med konkrete tal på den samfundsmæssige gevinst får virksomheder og kommuner tydeliggjort effekten af deres indsats, siger Benny Christensen, projektchef i NGO-virksomheden Grow og udvikler af Den Sociale Bæredygtighedsberegner.
Tal på samfundsøkonomisk besparelse
TDC Net har fået deres aktuelle tal fra samarbejdet med Special Minds IT lagt ind i beregneren. Projektet har hidtil involveret 10 IT-konsulenter med autismeprofil ansat i fleksjob samt en projektleder, som i knap et år har arbejdet på opgaven i 4.428 timer. Beregneren viser, at TDC Net gennem projektet leverer ”sparede offentlige udgifter” for 446.000 kroner.
Benny Christensen er ikke i tvivl om, at den sociale talknuser vil medvirke til, at virksomheder får øje på, at det betaler sig at ansætte mennesker, der af den ene eller den anden grund står uden for arbejdsmarkedet.
– Ét er, at der er mangel på arbejdskraft. Noget andet er, at vi samfundsøkonomisk bruger 30 milliarder kroner om året på at holde folk uden for arbejdsmarkedet. Der er simpelthen brug for en ændring i virksomheders mindset, så de åbner døren for de her ansættelser. Beregneren giver den enkelte virksomhed et tydeligt incitament, fordi den viser, hvordan den økonomisk bidrager til store samfundsmæssige besparelser, hver gang et menneske rykkes fra en overførselsindkomst til ansættelse.
Den enkle start
Samtidig med at der blandt de østjyske virksomheder var stor nysgerrighed på at komme i gang med den sociale indsats, så var der også usikkerhed på, hvordan man overhovedet skulle gribe det an. Irene Hvid, direktør i konsulentvirksomheden cApung, der hjælper virksomheder med ESG-arbejdet, havde et klart råd til de mindre virksomheder, hvor ESG-rapporten endnu ikke er lovkrav.
– Start enkelt og så kan I altid bygge ud, sagde hun og henviste til Erhvervsstyrelsens 21 ESG-nøgletal som en god vejviser.
Lisette Vilslev, salgs- og marketingchef, Special Minds IT understregede i sit oplæg, at undersøgelser dokumenterer, at det for virksomheder betaler sig at tænke i diversitet i medarbejdergruppen.
– Ansættelse af forskellige typer af medarbejdere kan styrke virksomheden på omsætning, innovation og effektivitet, fremhævede hun.
Den Sociale Bæredygtighedsberegner
Den Sociale Bæredygtighedsberegner er et gratis værktøj, som virksomheder og offentlige organisationer i hele Danmark kan benytte. Beregneren er finansieret af Torben Larsen, direktør Give Steel, der gennem mange år har ydet en indsats for at få mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i job. I september måned blev Torben Larsen hædret med DI Prisen for sit sociale ansvar.
Beregneren estimerer de kortsigtede effekter for den offentlige økonomi ved at beregne reducerede udgifter til overførselsindkomster og øgede skatteindtægter.
Her er beregneren: socialbaeredygtighedsberegner.dk
”Ansættelse af forskellige typer af medarbejdere kan styrke virksomheden på omsætning, innovation og effektivitet.”
Lisette Vilslev, Salgs- og marketingchef, Special Minds IT
Tag fat i os
Er du nysgerrig på, hvordan I som virksomhed kan hente inspiration – og måske påbegynde et samarbejde, så er du altid velkommen til at kontakte os.
Lisette Vilslev
Salgs- og marketingchef
Email: lisv@specialminds.dk
Tel: 61 70 30 65