”Jeg var urolig i starten”

Jan Mand Thomsen er i dag en af vores kompetente medarbejdere, men først for få år siden fandt han ud af, at han havde autismeprofil, og han blev klogere på, hvordan han udlever sine evner

– Skal vi tale højere end normalt, spørger Jan Mand Thomsen indledningsvis med henvisning til diktafonen midt på bordet.

Den 34-årige nordjyde er en af de nyeste ansatte i Special Minds IT. Tilbage i oktober sidste år startede han i Aalborg-afdelingen.

– For mig var det en redning at komme til Special Minds. De var meget lydhøre overfor mine benspænd, og de hjalp mig til afklaring omkring mine kompetencer, siger han.

Fra praktik til job

At han i dag er ansat i Special Minds IT og stortrives i jobbet, kommer bag på ham selv. Han har en masse uddannelsesforsøg og utallige jobsøgninger bag sig og kunne bare konstatere, at hans liv ikke rigtig lykkedes.

Først som 30-årig fik han stillet autismediagnosen og fik dermed den afklaring, som skabte en ny kurs. Ét års beskæftigelsesrettet forløb hos Special Minds blev Jan Mand Thomsens vej til job.

– De fik også øje på mine pædagogiske evner. Havde du spurgt mig for to år siden, så havde jeg aldrig troet, at jeg kunne arbejde med det her område, siger Jan Mand Thomsen, der var i praktikforløb hos Special Minds IT som tester og som i dag er ansat som IT-konsulent

Den digitale tovholder

Jan Mand Thomsen er således ikke kun eksekverende på IT-løsningerne til kunderne i Special Minds IT. I Aalborg er han sammen med Kim Østergaard Sørensen tovholder på de digitale opgaver og står fx også for at oplære, vejlede og understøtte unge Special Minds-elever, som fx gennem store scanningsopgaver for kommuner blive fortrolige med arbejdslivet. Derudover er det ham, som foretager kvalitetssikringen på opgaverne.

– Jeg var urolig i starten. Ikke blot i forhold til ansvaret overfor de unge, men også overfor selve kundekontakten, siger Jan Mand Thomsen og fortsætter:

– Men jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg magtede det, og rollen ikke er så forskellig fra den, jeg har som træner i taekwondo-klubben.

Detaljens fristelse

For Jan Mand Thomsen har det været helt afgørende, at han gennem det etårige beskæftigelsesforløb lærte, hvordan det er, han skal være i et job med sine evner og udfordringer. Han løser i dag opgaver med overskud for flere nordjyske kommuner, regionen og store virksomheder.

– Jeg har øvet mig i at tøjle mit detaljefokus. I mange sammenhænge er det min styrke, men jeg har skullet lære, hvordan jeg slipper en opgave eller uløseligt problem, så jeg får stoppet mig selv og ikke tager opgaven med hjem.

Her betyder det noget for Jan Mand Thomsen at være på en arbejdsplads, som forstår, hvordan han er skruet sammen.

– Førhen havde jeg lukket mig inde i mig selv, hvis jeg blev for fanget ind i en opgave. Nu kan jeg gå til hvem som helst, og så kan jeg få vendt problemet, så jeg kan slippe det igen.

Jan Mand Thomsen ved computer

De fik også øje på mine pædagogiske evner. Havde du spurgt mig for to år siden, så havde jeg aldrig troet, at jeg kunne arbejde med det her område.

Jan Mand Thomsen
IT-konsulent hos Speciel Minds IT, Aalborg