”Jeg tror faktisk mange vil blive positivt overraskede”

Nadia Bødker, IT-konsulent hos Special Minds IT, nyder at være i en virksomhed, hvor der er forståelse for autisme. Hun tror, at flere virksomheder kan få succes med medarbejdere med autismeprofil

I snart fem år har Nadia Bødker været ansat som IT-konsulent hos Special Minds IT. Selv om hun bruger mere end en time på transport hver vej, og hun også har familie med to små børn, så går hun ikke med overvejelser om at skifte jobadresse.

– Her er lige nøjagtig den rummelighed, som er så vigtig for mig. Og der er en forståelse for, hvad jeg har brug for hjælp til af struktur og rammer for at kunne præstere på et højt niveau, siger Nadia Bødker om sit job som IT-konsulent hos Special Minds IT.

Bioanalytiker på overarbejde
Oprindeligt er hun uddannet bioanalytiker, og efter endt uddannelse nåede hun også at arbejde på flere laboratorier inden for sygehusvæsnet inden karriereskiftet til Special Minds IT.

– Det gik aldrig rigtig for mig førhen. Jeg havde svært ved at passe ind i personalegrupperne. Jeg faldt udenfor, fordi jeg med min autisme er en skæv profil, siger Nadia Bødker og fortsætter:

– På arbejdspladser er der en masse kutymer. Det kan de fleste aflæse og ret hurtigt finde ud af at indgå i. Men det kan man ikke, når man har autisme. Vi kan bruge en masse energi på at finde ud af, hvornår man skal sige noget, hvad man skal gøre i en given situation eller til at omstille os, hvis noget pludseligt forandrer sig, siger Nadia Bødker.

Struktur giver overskud
Hos Special Minds IT falder hun ikke ved siden af. Her rekrutterer man målrettet IT-konsulenter med autismeprofil, og man er organiseret, så projektledere sørger for at overdrage opgaver struktureret.

– Sådan en som mig har brug for hjælp til at prioritere, hvilke delopgaver, der er vigtigst, når jeg skal i gang. Får jeg først den hjælp, så kan jeg løse opgaver med en høj kvalitet og jeg kan være meget vedholdende, siger hun.

Flere virksomheder kan godt
Selv om Nadia Bødker nyder at være i en virksomhed, hvor man har specialiseret sig i at få det bedste frem i medarbejdere med autismeprofil, så ønsker hun, at flere helt almindelige virksomheder kaster sig ud i at ansætte medarbejdere med autisme.

– Jeg tror faktisk mange vil blive positivt overraskede over det, de får. Medarbejdere med autisme leverer ofte med høj kvalitet og tæt på fejlfrit i kraft af den vedholdende evne. Og det er ofte meget loyale medarbejdere, når de trives der, hvor de er, siger Nadia Bødker.

Jeg tror faktisk mange vil blive positivt overraskede over det, de får. Medarbejdere med autisme leverer ofte med høj kvalitet og tæt på fejlfrit i kraft af den vedholdende evne.

Nadia Bødker, IT-konsulent hos Special Minds IT,

Nej til fyraftensøl
Nadia Bødker er overbevist om, at arbejdspladser, som målrettet fokuserer på inklusion og integration vil få succes med sådanne ansættelser.

– Dybest set handler det om et mindset, hvor der er forståelse og respekt for forskellighed. Når man ser jobopslag, så prioriteres det ofte højt, at den nye medarbejder har lyst til at indgå i sociale aktiviteter og tager del i fællesskabet. Her er det vigtigt med en grundlæggende forståelse for, at når man har en medarbejder med autisme, så er det ikke nødvendigvis alle fyraftens-kop-kaffer eller øl, man deltager i. Ikke fordi man ikke vil sine kolleger, men fordi de sociale energidepoter tømmes hurtigere end hos andre.

… og så lidt struktur
Derfra handler det ifølge Nadia Bødker om den rette fysiske indretning og opgaveoverlevering.

– Det er vigtigt, at man tager hensyn til den enkeltes udfordringer. Reagerer du for eksempel kraftigt på lyd, er det åbne kontorlandskab ikke optimalt, siger hun og slutter:

– Derudover handler det for mange med autismeprofil om at få overdraget opgaverne på rette vis, så det ikke bliver uoverskueligt og kaotisk.

Flere nyheder og presseomtaler  ›